Paarden

MIND-BODY COACHING MET JE PAARD

Waarom doe jij wat je doet, reageer jij zoals je reageert? Wil je dit graag anders zien? Of wil je jezelf beter begrijpen?

Zitten emoties, zoals frustratie of spanning, jou in de weg? Wil je ze liever kwijt dan rijk?

“Stel je voor: dat wat er aanwezig is, is niet tégen jou, het zijn signalen vóór jou”

Ben jij nieuwsgierig naar hoe deze signalen vóór jou kunnen werken?

Tijdens een mind-body coaching sessie sta jij centraal.

Wat ervaar je, wat gebeurt er in jou?

Het paard spiegelt, reageert en kan jouw hulpbron zijn.

Vanuit een toenemend bewustzijn ga je de sensaties in je lichaam (body), gedachten (mind), emoties en gedrag leren opmerken en onderzoeken. Dit creëert ruimte voor iets nieuws, waardoor een nieuwe ervaring kan plaatsvinden. Mind-body coaching verbindt en bevriend je lichaam met je geest (je denkgereedschap).

Je kunt een hulpvraag inbrengen, bijvoorbeeld: je ervaart frustratie tijdens het rijden of angst om te vallen. Je kunt de sessie ook zonder een specifieke vraag in gaan; dan kijken we samen wat zich in het moment ontvouwt. Het is aan jou of je de sessie naast of op je paard wilt doorbrengen, of allebei. Alles is oké.

Vanuit mijn passie voor paarden en de paarden(wedstrijd)sport maak ik tijd vrij voor mind-body coaching met jouw pony of paard. Al van kinds af aan ben ik gegrepen door het paardenvirus. Ik omschrijf mezelf als een allrounder met een brede interesse en veel plezier in disciplines zoals dressuur, springen, crossen en working equitation. In de wedstrijddressuurbaan was ik actief tot de Z-dressuur.

Mijn favoriete inspirators en instructeurs zijn Ingrid Klimke, Rien van der Schaft en Jan Brinkman. Dankzij hen heb ik geleerd om op een bewuste, lichaamsgerichte en paard-vriendelijke manier te rijden, op een wijze die mij past. Hierdoor heb ik ervaren hoe magisch rijden kan voelen én zijn.

Waar ik voor sta:

Veiligheid en ontspanning:
Hier begint en eindigt alles mee. Voel jij je veilig (genoeg) en op je gemak? En voelt je paard zich veilig en ontspannen? Waaraan merk je dat? Veiligheid en ontspanning vormen de basis van vertrouwen en samenwerking.

Verantwoordelijkheid:
Als ruiter ben jij verantwoordelijk, ook voor je paard. Gaat er iets mis, zoek het dan eerst in jezelf. Gaat het juist fijn? Stel jezelf de vraag: wat deed jij of juist niet, waardoor het zo fijn ging? Het erkennen van jouw invloed is een sleutel tot groei.

Contact en verbinding:
Het contact en de verbinding met je paard nodigen je uit om naar je gevoelslaag te zakken. Het brengt je aanwezig in je lichaam en in het ‘hier en nu’. Vanuit deze staat van ‘bewust zijn’ kun je in oprechte verbinding met je paard komen. Deze verbinding is een spiegel van je innerlijke wereld en een uitnodiging om rust en vertrouwen te ontwikkelen, zowel in jezelf als in jullie samenwerking.

Lichaam en geest als gereedschap:
Je lichaam én geest zijn het gereedschap dat je nodig hebt tijdens het rijden. Je lichaam geeft subtiele signalen aan je paard, terwijl je geest helderheid en focus biedt. Samen vormen ze een harmonieuze samenwerking, waarmee je beweging, balans en intentie op elkaar kunt afstemmen. Het bewust inzetten van ademhaling, houding en mindset versterkt niet alleen de communicatie met je paard, maar helpt je ook in verbinding te blijven met jezelf.

Less is more:
Minder betekent vaak meer. Kleine, gerichte hulpen geven je paard de ruimte om zelf te denken en te bewegen. Dit versterkt niet alleen de communicatie, maar ook de harmonie tussen jullie. Het gaat niet om de kracht van je hulpen, wel om de subtiliteit en het moment waarop je ze inzet. Hoe minder je doet, hoe meer je paard kan begrijpen en reageren op de signalen die je daadwerkelijk geeft.

Teugels:
De sleutel is dat teugels een aanvulling zijn op je totale ruiterhulpen en op zo’n wijze ingezet worden dat je paard begrijpt wat je vraagt, zonder spanning of onrust te veroorzaken. Ze ondersteunen subtiele communicatie en samenwerking tussen jou en je paard. Teugels zijn dus niet je remmen, tenzij alle andere remmen falen 😉

Favoriete mantra’s:

  • “Binnenbeen – buitenteugel”
  • “Blijven ademen”

Veerkracht en flexibiliteit:
Lukt iets niet? Zoek een andere weg. Stel jezelf vragen: Hoe kan het anders? Wat past bij mij en mijn paard? Door te proberen, te stuntelen, te falen en successen te ervaren, ontdek je wat werkt voor jou. Veerkracht is je aanpassen, terugveren en openstaan voor nieuwe oplossingen. Elke ervaring is een kans om te leren.

Doorzettingsvermogen vanuit passie:
Dit is de kracht die voortkomt uit je liefde voor wat je doet. Je blijft volhouden, niet uit plicht, maar vanuit een diep verlangen. Je passie geeft je energie en moed om steeds weer door te gaan, hoe uitdagend de weg ook is.

Je kan emoties zien als energie in beweging. Dit betekent dat emotie niet iets vasts is, het is een tijdelijke reactie die door je lichaam stroomt. Wanneer je bijvoorbeeld boos bent, voel je vaak een intense energie die in je lichaam beweegt, zoals spanning of warmte. Als je blij bent, kun je een verruimende sensatie voelen die je hele houding verandert.

Emoties zijn dus als energie die je lichaam en geest in beweging zet, en die je vaak motiveert om iets te doen of een bepaalde richting in te slaan. Ze kunnen ook helpen om blokkades te doorbreken, omdat ze je in staat stellen om iets te voelen en te verwerken, zodat je weer verder kunt.

Mijn meest aanwezige, verkrampende emotie tijdens het rijden: frustratie.
(AAAGGGGRRRR!!! HET WIL NIET!!!)

Mijn meest aanwezige, verrassende emotie: verbazing.
(Huh, waarom doet mijn paard dit?)

Mijn meest aanwezige, verruimende emotie: vreugde!
(Heerlijk gevoel, wat een geweldige sport toch, hé! 😊)

“Het doel is niet om emoties weg te krijgen, we willen ze juist begrijpen en ervaren, zodat ze vanzelf oplossen “

Durf jij te ontdekken wat er in jou leeft terwijl je samen met je paard in het moment bent? Zet de eerste stap en neem contact met me op!